de badbevalling

 

Een badbevalling is bevallen in warm water. Door dit warme water kun je je beter ontspannen, je spieren blijven soepel en de bevalling verloopt makkelijker en minder stressvol. Voor de baby is het een heel natuurlijke overgang van het vertrouwde vruchtwater naar het warme badwater. Vaak zijn baby‘s rustiger en huilen minder na de geboorte. De baby kan na de geboorte nog even in het water zwemmen. Hij krijgt nog zuurstof via de navelstreng en hij/zij gaat pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.

Voor wie?
Iedereen mag in principe in bad bevallen. Sinds kort is het ook mogelijk om bij een poliklinische bevalling in het UMCG in bad te bevallen. Er is een bevalbad aanwezig. Dit bad wordt opgezet en gevuld door de kraamverzorgende die de verloskundige assisteert bij de bevalling. Voor de persoonlijke hoes in het bevalbad betaal je een kleine bijdrage van € 42,-, contant te voldoen. Bespreek het met je verloskundige als je in bad wilt bevallen.

Voordelen van de badbevalling
Warm water werkt vaak ontspannend. Hierdoor maak je meer endorfine in je lichaam aan. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ervoor zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Daardoor verloopt de ontsluiting sneller. In het water kun je makkelijker bewegen. Hierdoor is het zoeken van een andere houding minder zwaar.
Het warme water zorgt ervoor dat je spieren en perineum soepeler worden. Hierdoor verloopt de bevalling vaak soepeler en is de kans op een ruptuur of een knip kleiner.
Voor de baby is de overgang van de baarmoeder via het water naar de buitenwereld minder abrupt. Hierdoor zijn waterbaby’s als ze geboren worden over het algemeen vrij rustig. Soms huilen ze zelfs nauwelijks of niet.

Zijn er ook nadelen? 
Er zijn weinig nadelen. Warm water kan een snelle opeenvolging van sterke weeën opwekken, wat als heel intens wordt ervaren. Het kan teleurstellend zijn als je uiteindelijk toch niet in bad kunt bevallen. Dit kan de bevalling negatief beïnvloeden. Bespreek dit van tevoren met je verloskundige. 

Voorwaarden
Een bevallingsbad dient een minimale doorsnede te hebben van 1.30 meter en een hoogte van 65 cm. De meeste gewone baden voldoen hier niet aan. Daarom raden wij je aan om een bevalbad te huren. Houdt er rekening mee dat wij en je partner rond het bad moeten kunnen lopen en/of zitten. Het is aan te raden dat de kamer waar het bad staat een aangename temperatuur heeft en voldoende licht. Zet eventueel een extra lamp in de kamer. Het is fijn als de kamer geventileerd kan worden. Er dient een stopcontact in de buurt te zijn voor de verwarming van het bad en voor de pomp om het bad te legen.

Bad huren
Een bevalbad kan je huren bij CRUC. Het bad wordt bij jullie thuis geleverd vanaf week 37 en blijft tot na de bevalling. Bij aflevering krijg je verdere instructies voor het opzetten en leegmaken van het bad. Het bad bestaat uit een badpakket en een persoonlijke beschermhoes. 

Kijk voor meer informatie ook eens op deze websites:
De geboortenis WaterOoievaar