in het ziekenhuis bevallen

 

Wanneer kies je voor een poliklinische bevalling? Als je thuis weinig ruimte hebt bijvoorbeeld. Of als je op de achtste verdieping woont, en er is geen lift. Of omdat je het prettig vindt dat gespecialiseerde medische zorg niet ver weg is. 

poliklinisch bevallen
Zowel in het UMCG als in het Martiniziekenhuis kun je poliklinisch bevallen. Bespreek met je verloskundige welk ziekenhuis het wordt. Waar je ook heen gaat, wij begeleiden je tijdens je bevalling. En als het goed gaat met jou en je baby, mag je na de bevalling meteen naar huis.

klinisch bevallen
Soms moet je om een medische reden in het ziekenhuis bevallen. Bijvoorbeeld als jij (of je kind) een verhoogd risico hebt op complicaties. Of als je bij een vorige bevalling problemen hebt gehad. In dat geval dragen wij de zorg over aan een verloskundige uit het ziekenhuis of een gynaecoloog. Die begeleidt je bevalling. Vaak blijf je na de bevalling één of meer dagen opgenomen.

voorbereiding
Zet vanaf 37 weken een tas klaar. Dan kun je die je snel meenemen als je naar het ziekenhuis moet. Wat heb je nodig? Download hier de checklist.

wanneer ga je naar het ziekenhuis? 
Als de bevalling is begonnen, bel je de dienstdoende verloskundige van jouw team. De verloskundige komt dan bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. En wanneer je naar het ziekenhuis kunt. De verloskundige belt het ziekenhuis dat je eraan komt. Zij gaat met je mee of komt later. 

Wanneer bel je de verloskundige?

 

 
een paar tips bij weeën 

– blijf rustig ademen. Denk aan de ademhalingstechniek die je op je
  zwangerschapscursus hebt geleerd. 
– verzet je niet tegen de pijn. Probeer het allemaal over je heen te laten
  komen. 
– een warm bad of een warme douche helpt vaak goed om te ontspannen. 
– vraag of je partner je rug masseert