thuis bevallen

 

Als je een probleemloze zwangerschap hebt en je kindje ligt goed, dan kun je thuis bevallen. Veel vrouwen kiezen er voor om thuis te bevallen omdat de eigen omgeving vertrouwder is dan het ziekenhuis. Thuis kun je je vaak beter ontspannen en je vindt makkelijker afleiding. Bij de bevalling is het belangrijk dat jij je prettig en veilig voelt. 

voorbereiding
Bereid je thuisbevalling op tijd voor. Zorg ervoor dat je alles vanaf 37 weken in huis hebt.

het bed en de kamer
Zorg voor een verhoogd éénpersoonsbed. Bedklossen om je bed te verhogen kun je lenen. Ook een bed kun je eventueel huren. Lukt dit niet en wil je op een tweepersoonsbed bevallen, overleg dit dan eerst met ons. De kamer waar je bevalt moet voldoende ruim zijn, als je om het bed heen kunt lopen is het prima. De kamer moet goed te verwarmen zijn en er moet voldoende licht zijn. En stromend water op dezelfde etage.

op de laagste verdieping
Verder is het ook belangrijk dat je makkelijk het huis uit kunt, ook per brancard, voor het geval je naar het ziekenhuis moet. Daarom vragen we je te bevallen op de laagste verdieping van je woning. Is dit niet mogelijk en wil je wel op een verdieping bevallen, overleg dan met ons.

wat heb je nodig voor een thuisbevalling
download hier de checklist

je begint zelf
Het eerste gedeelte van de bevalling doe je zelf, zonder de verloskundige. Maar op een gegeven moment wordt het tijd om de verloskundige te bellen. 

Wanneer bel je ons?

Als je gebeld hebt, komt de dienstdoende verloskundige bij je langs om te kijken hoe het met je gaat. Mogelijk verloopt het niet zo snel en blijft ze niet de hele tijd bij je. Als de bevalling al goed op gang is, blijft ze totdat je kind geboren is.

wij bellen de kraamzorg
Je verloskundige belt de kraamzorgorganisatie als de bevalling op gang is. De kraamverzorgende komt dan naar je huis om de verloskundige te ondersteunen bij de bevalling. 

 

 
doe de lichten aan
 
Doe de lichten aan in en om je huis als het donker is. Zo kunnen we je huis gemakkelijk vinden ‘s nachts. Of zet de deur op een kier.