Echo op verzoek

Een extra echo, gewoon omdat het leuk is. Om je ongeboren kindje te zien of om te weten of het een jongetje of een meisje is. Of omdat je graag meer mensen bij de echo wilt, oma’s en en opa’s bijvoorbeeld. 

Vroege echo
Een echo vroeg in de zwangerschap, vanaf 8 weken. Je kunt het hartje van je kindje zien kloppen.
Kosten: 30,-.
Echo geslachtsbepaling
Vanaf de 15e zwangerschapsweek kun je deze echo laten maken.
Kosten € 45,-.
Uitgebreide echo
Je krijgt een volledig beeld van je kindje. Deze echo is leuk als je bijv. meerdere mensen wilt meebrengen (max. 5). Dit mag namelijk niet bij een medische echo.
Kosten: € 67,50.

Foto’s
Je krijgt bij deze echo’s altijd twee foto’s mee en bovendien een USB-stick met de beelden van je kindje. Wij maken tweedimensionale echo’s.

Apart spreekuur
Iedere twee weken ‘s avonds vanaf 18.30 uur hebben we een echo op verzoek spreekuur. Een verwijsbrief is voor deze echo’s niet nodig. Een afspraak maak je bij de assistente of via 050-3610500. Je betaalt vooraf bij de balie. Betaling uitsluitend per pin.

Wat zie je?
Vanaf 8 weken kun je het hartje van je kindje zien kloppen. Maar het vruchtje is in die periode nog niet goed als een kindje te herkennen. Omdat vroeg in de zwangerschap de baarmoeder nog moeilijk te scannen is, is het beter als je een gevulde blaas hebt. Houd er rekening mee dat er door omstandigheden soms heel weinig te zien is. Een goed beeld van je kindje kunnen we dan ook niet garanderen.
In de periode van de 12e tot de 18e week is het kindje veelal nog in z’n geheel op één beeld te zien. In die periode is de foetus wel al als kindje herkenbaar.
Vanaf 28 weken is het kindje nog veel beter zichtbaar.

Beeldkwaliteit
Onze apparatuur voldoet aan alle eisen die de Stichting Prenatale Screening Noord-Oost Nederland stelt. En onze echoscopisten zijn gecertificeerd. Je krijgt dus een kwalitatief hoogwaardige echo. De beeldkwaliteit wordt echter ook bepaald door andere dingen. Bijvoorbeeld: hoe lang ben je al zwanger, hoe ligt het kindje en hoeveel vruchtwater is er om het kindje? Ben je van jezelf al wat dikker? Dan zijn de beelden vaak mooier en beter te beoordelen als we de echo iets later in de zwangerschap maken.

En wat je verder nog moet weten
Echo’s op verzoek (niet medische echo’s) worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Je moet deze echo’s dus zelf betalen. Zie ook tarieven
Omdat het geen medische echo is, doen we geen metingen, ook niet als je dat graag wilt. De echoscopiste maakt geen verslag en slaat de beelden niet op in het verloskundig dossier.
Bij de echo op verzoek zoeken we niet naar afwijkingen bij moeder of kind. Oók niet als je daar om vraagt. Als je weet dat de kans op afwijkingen groot is, is het goed als je dit vooraf aan de echoscopiste vertelt. Wanneer de echoscopiste toch toevallig een afwijking ziet of vermoedt, vertelt ze dat aan jou en aan je verloskundige of arts. We adviseren om dan een medische echo te laten maken.

Ook als je bij een andere verloskundige onder zorg bent, ben je welkom in ons echocentrum voor een echo op verzoek of een medische echo.