hoe werkt een echo

 

Het echo-apparaat zendt geluidsgolven uit en vangt de echo daarvan weer op. Deze geluidsgolven noemen we ultrageluid omdat ze een hogere frequentie hebben dan het menselijk oor kan waarnemen. De inwendige organen weerkaatsen het geluid (echo). Het echo-apparaat zet deze echo om in een tweedimensionaal beeld. Het beeld is wit, zwart en grijs, afhankelijk van de hardheid van het weefsel waar de geluidsgolven tegenaankomen.

zijn er risico’s?
Van echoscopie is nooit wetenschappelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft. Toch is er geen garantie dat geen ongewenste of onbekende effecten zullen optreden. Ons advies is: maak alleen een echo als dit nuttige informatie oplevert.

inwendige of uitwendige echo?
Dit is afhankelijk van de duur van de zwangerschap.  Als je minder dan 10 weken zwanger bent, wordt een inwendige (vaginale) echo gemaakt. Dit geeft bij een prille zwangerschap namelijk een beter beeld en betere onderzoeksresultaten. Ben je langer dan 10 weken zwanger dan wordt meestal een uitwendige echo (via de buikwand) gemaakt.

uitwendige echo
Je krijgt een doorzichtige gel op je blote buik. Dit is om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Met de zender-ontvanger (probe) gaat de echoscopiste er langzaam overheen. De druk op je buik kan wat ongemak geven.

inwendige echo
Je neemt met ontbloot onderlijf plaats op de onderzoeksbank. De echoscopist legt een kussen onder je stuitje. Om de dunne zender-ontvanger wordt een condoom gedaan met daarop wat glijmiddel om het inbrengen in de vagina wat makkelijker te maken.

hoe lang duurt een echo-onderzoek?
De duur van het onderzoek verschilt per soort onderzoek en varieert van 10 tot 40 minuten. Bij complicaties of een lastige ligging van het kindje kan het wat langer duren. De liggingsecho duurt meestal maar kort, zo’n vijf minuten.