voordat je komt…        graag even het volgende lezen


Een echo-onderzoek is een medisch onderzoek. Onze echoscopisten werken graag in een rustige omgeving zodat zij zich goed kunnen concentreren. Dit is ook in jouw belang. Je wilt niet dat de echoscopiste iets over het hoofd ziet. Daarom vragen wij je rekening te houden met onderstaande.

foto’s maken of filmen
Filmen of foto’s maken tijdens de echo leidt erg af en kan de kwaliteit van het echo-onderzoek beïnvloeden. Ook kunnen jij of je partner hierdoor belangrijke informatie missen. Daarbij kost het tijd, tijd die we graag willen besteden aan de echo zelf. Fotograferen of filmen is dus niet toegestaan tijdens het echo-onderzoek. Overleg even met de echoscopiste of het mogelijk is aan het einde een sfeerfoto te maken.

meekijkers
Natuurlijk is het prima als je partner meekomt naar het echo-onderzoek. Dit mag uiteraard ook je moeder of een vriendin zijn. Echter, de echo-kamers zijn niet zo groot en de aanwezigheid van meer mensen leidt zowel de echoscopiste als jullie af. Daarom beperken wij het aantal meekijkers; maximaal één voor de 20-weken echo en de nekplooimeting, maximaal drie voor de overige echo’s.

kinderen liever niet in de echokamer
Afhankelijk van het soort onderzoek duurt een echo ongeveer een half uur. Je ligt in een vrij donkere kamer. Uit ervaring blijkt dat kinderen dit angstig kunnen vinden of zich gaan vervelen. Jij en je partner kunnen dan niet meer ontspannen naar de beelden kijken en naar de uitleg luisteren, je moet immers aandacht schenken aan je kind. Bij elke echo kan een afwijking gevonden worden. Jij en je partner krijgen dit dan tijdens het onderzoek te horen. Dit roept vaak veel vragen op, maar ook emoties. Onze ervaring leert dat kinderen het moeilijk vinden om hierbij betrokken te zijn. Om bovenstaande redenen staan wij de aanwezigheid van kinderen niet toe tijdens het echo-onderzoek. 

navelpiercings 
Navelpiercings kunnen onze echo-apparatuur beschadigen. Gelieve ze te verwijderen voor het echo-onderzoek.

stagiaires
Onze echoscopisten begeleiden soms stagiaires van de echo- of verloskundige opleiding. Heb je liever niet dat een stagiaire  bij het echo-onderzoek aanwezig is of het onderzoek uitvoert, meldt dit dan vooraf aan de echoscopiste. Zij vraagt altijd eerst jouw toestemming.   

 

 
tip
Heb je een latexallergie? Meldt dit aan de echoscopiste vòòr het echo-onderzoek. Zij houdt er dan rekening mee.