wanneer welke echo

 

Hieronder lees je welke echo’s tijdens de zwangerschap gemaakt kunnen worden. De verloskundige en echoscopiste adviseren je hierover. Jij beslist of je een echo wil of niet.

de termijnecho
Deze echo maken we als je ongeveer 10 weken zwanger bent. Met de gegevens van de termijnecho berekenen we de uitgerekende datum. Wij vinden het belangrijk om dit precies te weten. Zo kunnen we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed beoordelen.

echo bij bloedverlies
Bloedverlies in de zwangerschap komt regelmatig voor. Het kan een voorteken zijn van een miskraam, maar in de helft van de gevallen is de zwangerschap intact. Een echo onderzoek geeft meestal uitsluitsel. 

de groeiecho
Als de verloskundige twijfelt of je kindje voldoende groeit, zal ze je adviseren om 1 of 2 keer een groeiecho te laten maken. Zo kan ze goed beoordelen of de groei conform de groeicurve is.

de liggingsecho
Ligt het kindje goed of in een stuitligging? Deze echo maken we meestal rond de 36e week van de zwangerschap. De liggingsecho duurt kort, zo’n vijf minuten.

Naast de bovengenoemde echo-onderzoeken kunnen er nog andere redenen zijn om een echo te laten maken, bijvoorbeeld om te weten wat de ligging van de placenta is en of er voldoende vruchtwater is.

Informatie over de NT-meting en de 20-weken echo vind je bij prenatale screening.