gezond zwanger worden


nadenken over je leefstijl…
Je leefstijl in de periode vóórdat je zwanger wordt, heeft een grote invloed op je kans om zwanger te worden en op de gezondheid van je baby. Jouw leefstijl en die van je partner zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het is dus goed om daarover na te denken op het moment dat je zwanger wilt worden.

… het begin is belangrijk
Als je je leefstijl aanpast op het moment dat je zwanger bent, dan ben je eigenlijk al te laat om de eerste en gevoeligste fase van het leven van je kind positief te beïnvloeden. De eerste acht weken zijn het allerbelangrijkst. 

roken heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid
Als je rookt dan duurt het vaak langer voordat je zwanger wordt. Roken maakt je namelijk minder vruchtbaar. Als je 15 sigaretten per dag rookt, halveer je de kans om zwanger te raken. Ook heb je meer kans op een miskraam als je rookt. Ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar! Als je als man rookt, dan heb je minder zaadcellen in je sperma. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. 

In het algemeen geldt: hoe meer jullie roken, hoe langer de zwangerschap op zich laat wachten.

alcohol heeft een negatieve invloed op je vruchtbaarheid
Alcohol kan jouw eicellen en de spermacellen van je partner beschadigen. Daardoor worden jullie minder vruchtbaar. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt.

In het algemeen geldt: hoe meer alcohol, hoe ernstiger de gevolgen. 

gezond gewicht
Een gezond gewicht is belangrijk om zwanger te kunnen worden. Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid.
Om zwanger te worden, heeft je lichaam een bepaald vetpercentage nodig. Bij een BMI onder de 19 spreken we van ondergewicht. Als je hier 15% onder zit, dan heb je kans op menstruatiestoornissen. Zit je 30% onder een BMI van 19? Dan kan je menstruatie zelfs wegblijven. En dan ben je minder vruchtbaar. Bij je partner kan ondergewicht ervoor zorgen, dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft. 

Met overgewicht heb je een grotere kans op problemen met zwanger worden. Bij een BMI van 25 of meer heb je last van overgewicht. Een BMI van 30 of meer betekent ernstig overgewicht. Vanaf een BMI van 29 wordt het steeds moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar. Waarom overgewicht een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid, weten we niet precies. Waarschijnlijk heeft het iets met hormonen te maken.

Voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap kun je het beste een BMI hebben tussen 19 en 25.  

Wil je graag een persoonlijk advies over gezond zwanger worden? Maak dan een afspraak voor ons kinderwensspreekuur.
Lees ook de folder ‘Kinderen krijgen? Een goede start begint vóór de zwangerschap’