wetenschappelijk onderzoek

 

Wij werken mee aan verschillende onderzoeken op het gebied van zwangerschap en verloskunde. Want onderzoek blijft nodig om onze kennis over zwangerschap en bevalling te vergroten. En om de kwaliteit van de verloskundige zorg te verbeteren. Voor de onderzoeken hebben we zwangere vrijwilligsters nodig. Het kan dus gebeuren dat we je vragen of je mee wilt doen aan een onderzoek. Wil je dat niet? Dan zeg je gewoon nee.

Op dit moment lopen volgende onderzoeken en projecten in onze praktijk.

Perc-studie
Vroege screening naar zwangerschapsvergiftiging (Pre-Eclampsie) en foetale groeivertraging in de zwangerschap.
Je kunt meedoen aan dit onderzoek als je zwanger bent van je eerste kindje of als je al pre-eclampsie, hoge bloeddruk of een te klein kind in je vorige zwangerschap gehad hebt. 
Lees meer over het onderzoek.

Onderzoek bevallingsbeleving
Wat betekent de beleving van de zwangerschap voor het verloop van de zwangerschap en de bevalling? En wat kan haptotherapie betekenen voor vrouwen die angst voor de bevalling hebben?
Je ontvangt van de verloskundige een informatiebrief.  Deelname houdt in dat je vier keer een vragenlijst invult, twee tijdens de zwangerschap en twee na de bevalling. Op de website bevallingsbeleving.nl vind je alle informatie over het onderzoek.


Onderzoek leukemie bij kinderen
Wij werken mee aan een onderzoek naar het ontstaan van leukemie bij kinderen. Daarvoor wordt met jouw toestemming, na je bevalling bloed afgenomen uit de navelstreng. Hierin zitten o.a. jonge en nog gezonde stamcellen. 

De cellen in ons bloed worden gemaakt door stamcellen. Deze stamcellen produceren steeds voldoende witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes. Soms ontstaat er een fout in zo’n stamcel, waardoor deze harder gaat delen dan nodig. Dit kan leiden tot leukemie. Op dit moment begrijpen we nog niet hoe deze fouten in stamcellen ontstaan, en hoe deze leiden tot leukemie. Bovendien begrijpen ook nog niet goed hoe normale, gezonde stamcellen delen. 

Het onderzoek zal deze vragen beantwoorden. Normale, gezonde stamcellen worden geïsoleerd uit navelstrengbloed en onderzocht hoe deze gezonde stamcellen delen. Dit wordt vervolgens vergeleken met stamcellen uit beenmerg van kinderen met leukemie. Hierdoor hopen de onderzoekers beter te begrijpen hoe leukemie ontstaat en hoe deze ziekte in de toekomst behandeld kan worden. 
De verloskundige vraagt je tijdens de zwangerschap of je aan dit onderzoek wilt deelnemen.