Centering Pregnancy

 

Onze praktijk is gestart met een nieuwe vorm van prenatele zorg, Centering Pregnancy. Wat is het, wat zijn de voordelen? Je leest het op deze pagina. Coördinatoren van Centering Pregnancy in onze praktijk zijn Marian Noordhoek en Jose Hollander. Via ons praktijknummer kun je bij hen terecht voor vragen hierover. 

Zorg in een groep
In plaats van de huidige (individuele) controles tijdens de zwangerschap wordt de zorg in tien sessies aangeboden aan een groep van tien tot twaalf zwangeren met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens deze sessies worden de zwangerschapscontroles op een leuke en informele manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je medezwangeren bezighoudt tijdens de zwangerschap.

Actieve betrokkenheid
De groepsbijeenkomsten beginnen met de medische controles. Je meet zelf je bloeddruk en gewicht en noteert deze in je zwangerschapsboek. Afgeschermd van de groep doet de verloskundige het uitwendig onderzoek; voelen van je buik en hartje luisteren met de doptone! We gaan verder in groepsverband; op een creatieve manier bespreken we iedere bijeenkomst één of meerdere onderwerpen die aansluiten op de fase van je zwangerschap. Je partner is welkom tijdens het eerste half uur van de bijeenkomst en als de bevalling aan bod komt.

Waarom is Centering Pregnancy een aanrader?
Een reguliere zwangerschapscontrole duurt 15 minuten. Na het bloeddruk meten en hartje luisteren, blijft er niet heel veel tijd over om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Bij Centering Pregnancy duurt een sessie twee uur. Omdat alle data vooraf worden vastgelegd, is dit vaak heel goed in je agenda in te plannen. In die twee uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen.
Door de groepsdynamiek haal je veel informatie en ervaringen uit de groep. Zwangeren die na een eerdere zwangerschap nu mee doen aan Centering Pregnancy zeggen dan ook dat ze nog beter zijn geïnformeerd en met nog meer vertrouwen hun bevalling tegemoet zien. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent in de groep, biedt de groep ook veel ondersteuning. 

Onderzoek in Amerika heeft uitgewezen dat bij zwangeren die deelnemen aan Centering Pregnancy, de uitkomsten beter zijn dan bij zwangeren die kiezen voor de traditionele vorm. Onderzoek in Nederland moet nog uitwijzen of dat hier ook zo is, maar op basis van ervaringen tot nu toe zijn de verwachtingen positief.

De sessies zijn eerst één keer in de vier weken, daarna één keer in de twee weken. Je kunt ze dus ruim van tevoren inplannen in je agenda!

Hoe gaat het in zijn werk
In totaal zijn er tien sessies, de laatste is samen met je baby. De bijeenkomsten worden begeleid door een vaste verloskundige en een kraamverzorgende. De laatste weken van je zwangerschap kom je wekelijks terug op individuele controle bij de verloskundigen van jouw team. 

Centering Pregnancy ook in Beijum
Voor zwangeren uit Beijum of directe omgeving. Deze bijeenkomsten zijn in het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Emingaheerd 8. Je kan je hiervoor opgeven via het CJG of via onze praktijk.

belangstelling?
Ondertussen lopen de groepen steeds sneller vol. Het maximum aantal zwangeren per groep is 12.  De zwangeren die tot nu toe hebben mee gedaan zijn heel erg enthousiast. Meld je snel aan!

Kijk voor meer informatie of een filmpje op Centering Healthcare of www.centeringhealthcare.nl