van maand tot maand

   hoe is het met jou  tips  je kindje  
1 

Je zwangerschap wordt
gerekend vanaf de eerste
dag van je laatste menstruatie.
De eerste twee weken van de eerste maand ben je dus eigenlijk helemaal niet zwanger. Je kunt je in deze periode al wat misselijk voelen. En je borsten voelen misschien wat gespannen aan. 

Als het goed is, ben je al begonnen met het slikken van foliumzuur toen je stopte met de pil. Je slikt foliumzuur door, totdat je 2 maanden zwanger bent.

Ga je naar de tandarts of apotheek? Meld hen dat je zwanger bent. 

Het vruchtje in je baarmoeder is aan het eind van deze maand (dus twee weken na de bevruchting) ongeveer 1 millimeter groot.

 

2  Waarschijnlijk heb je tegen deze tijd een zwangerschaptest gedaan. En samen met je partner begin je langzaam aan het idee te wennen dat je straks een baby krijgt. Moe en misselijk zijn is normaal in het eerste trimester van de zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden in onze praktijk. Dit kan telefonisch of via het aanmeldformulier.
Aan het eind van de tweede maand kun je stoppen met het slikken van foliumzuur.

 

In deze periode gaat het hartje kloppen. Daarna krijgt het vruchtje armpjes en beentjes, oortjes, vingertjes, oogleden en een neusje.
3  In de 5e – 9e week kom je bij ons voor een eerste gesprek met de verloskundige. Rond week 10 kom je voor de termijn echo. Dat is een bijzonder moment: je kunt je kindje zien. Waarschijnlijk ga je het grote nieuws nu ook aan je familie en vrienden vertellen. Voor kraamzorg en kinderopvang moet je je al vroeg inschrijven. Meestal kan dat vanaf drie maanden. 
Op je werk vertel je nu ook dat je zwanger bent. Overleg met je werkgever wanneer je met verlof wilt en hoeveel uur je daarna wilt werken.
In deze maand beslis je of je de combinatietest wilt.
De foetus is nu ongeveer 6 cm groot. Hij heeft al armpjes, handjes, beentjes, voetjes en een gezichtje. Hij begint al echt op een mensje te lijken. Op de echo kun je dat goed zien.

 

 

4  Rond 14 weken kom je voor de tweede keer bij de verloskundige op controle. Ze luistert nu ook naar het hartje van je baby.
Waarschijnlijk gaat je buik nu zichtbaar groeien. Het wordt langzaam tijd om naar zwangerschapskleding te gaan kijken.
Vanaf deze maand kun je meedoen aan een zwangerschapscursus.
De verloskundige vraagt waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis, maar je hoeft nu nog geen definitieve keuze te maken. Lees er meer over: KNOV Mamaenzo

 

Het hartje van je kindje is nu al behoorlijk ontwikkeld. Je kunt er nu zonder risico’s met een doptone-apparaat naar luisteren. De lengte van je kindje is nu ongeveer 12 cm.
5  Je buik wordt nu zichtbaar groter. De buitenwereld kan nu ook zien dat je zwanger bent. De vermoeidheid van de eerste drie maanden is weg. Vaak heb je nu juist extra energie. Rond 20 weken kun je een 20-weken echo laten maken. De echoscopiste heeft je hierover gecounseld. Maak alvast een afweging of je borstvoeding of flesvoeding gaat geven. De informatieavond over borstvoeding is heel nuttig.
Zijn jullie niet getrouwd? Dan is het nu een goed moment voor de vader om zijn kind te erkennen bij de gemeente. Info hierover vind je op de website van de gemeente Groningen.
Je baby is nu ongeveer 29 cm lang en bijna 500 gr zwaar. Hij kan zich steeds beter bewegen. Hij draait zich van zijn ene zij op zijn andere.

 

6  Vanaf nu kom je iedere drie weken op controle. In deze periode voel je je kindje voor het eerst in je buik bewegen. Dat is een heel bijzonder gevoel. Lees de folder ‘Jouw zwangerschap: je baby voelen bewegen‘. Deze folder beschrijft hoe je het bewegingspatroon van je baby in je buik kunt leren kennen. 
Ben je al aan de slag gegaan met het geboorteplan?

 

Je baby krijgt nu steeds meer haar. Zelfs zijn wenkbrauwen zijn al te zien. Hij is nu ongeveer 34 cm lang en weegt bijna 1000 gram.
7  Zwangerschapskwaaltjes horen er in deze periode helaas helemaal bij.
Neem vanaf nu voldoende rust. Ga ’s middags even op de bank liggen, als dat kan. En doe het ook op je werk rustig aan.
Volg samen met je partner de informatieavond over de bevalling. Het wordt nu langzaamaan tijd om wat babyspullen te gaan kopen.
Van je kraamzorgbureau krijg je een lijst met alles wat je nodig hebt voor de verzorging van je baby.
De ogen van je kindje gaan nu een beetje open. En hij groeit razendsnel! Eigenlijk is dat het enige wat hij nog hoeft te doen. Zijn ontwikkeling is bijna compleet. Aan het eind van maand 7 is hij bijna 40 cm lang, en weegt hij ongeveer 1700 gram. Je moet je kindje nu iedere dag voelen bewegen. Heb je hem een tijdje niet gevoeld? Ga dan even rustig zitten en kijk of je hem voelt schoppen. Bel ons altijd als je het idee hebt dat hij minder beweegt.  
8  Je buik wordt nu echt groot. Vocht vasthouden is in deze periode een vaak voorkomende zwangerschapskwaal.  De verloskundige bespreekt met jou het geboorteplan Heb je al klossen om het bed te verhogen? Je kunt ze op diverse plaatsen lenen. 
Denk ook tijdig aan de geboortekaartjes.
  Je baby draait nu langzaam met zijn hoofdje naar beneden. Hij bereidt zich dus al voor op de geboorte. En hij groeit wel 200 gram per week. Hij is nu ongeveer 44 cm lang en 2500 gram zwaar. Je moet je kindje nu iedere dag voelen bewegen. Heb je het idee dat hij minder beweegt, bel ons dan altijd.
 9 Je uitgerekende datum komt steeds dichterbij. Je komt wekelijks bij ons op controle. Bijna alle bevallingen vinden plaats in de periode van drie weken vóór tot twee weken na de uitgerekende datum. Als de bevalling goed op gang komt, bel je ons. info “wanneer bel je ons” Weet je al welke naam je kindje gaat krijgen? Nu wordt het tijd om daarover een knoop door te hakken. Zet een tas klaar met spullen die je mee moet nemen als je naar het ziekenhuis gaat. Je baby is nu helemaal klaar. Hij heeft een vetlaag opgebouwd onder zijn huid, waarmee hij ook buiten de baarmoeder op temperatuur blijft. Hij is ongeveer 50 cm lang en weegt bijna 3500 gram. Je moet je kindje nu iedere dag voelen bewegen. Bel ons altijd als je het idee hebt dat hij minder beweegt.  
na de uitgerekende datum
Na de 41e week kun je gestript worden. Strippen is het (tijdens een inwendig onderzoek) losmaken van de vliezen van de baarmoedermond. Dit kan alleen als je al een beetje ontsluiting hebt, wat vaak zo is aan het einde van de zwangerschap. Door het strippen komt er een hormoon vrij wat weeën kan veroorzaken. Strippen kan wat vervelend voelen. Dit is verschillend per vrouw. Het kan geen kwaad voor je baby. We proberen je meerdere keren te strippen, om de kans op een normale bevalling te vergroten. Houd deze weken goed in de gaten of je je kindje nog regelmatig voelt bewegen. Wanneer je de baby minder of helemaal niet meer voelt moet je altijd bellen.