wanneer op controle

 

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je bij ons aanmelden.
In totaal kom je ongeveer 14 keer bij ons op controle. Wij hanteren ruime spreekuurtijden. Onze ‘standaard’ spreekuren zijn 15 minuten. Voor het eerste intakegesprek reserveren wij 45 minuten, voor het tweede 30. Ook tijdens je zwangerschap zijn er en aantal langere spreekuren gepland. Bijvoorbeeld bij het bespreken van het geboorteplan. Natuurlijk passen we het aantal spreekuren en de spreekuurtijd aan op wat jij nodig hebt. Zo kunnen wij ons voorstellen dat bij een tweede of volgende zwangerschap, mogelijk kortere en minder spreekuurmomenten nodig zijn. Hierin ben jij, binnen bepaalde marges, zelf bepalend.

  • intakegesprek: in de 5e – 9e week
  • termijnecho en counselingsgesprek: rond de 10e week
  • tot 24 weken: één keer per 4 weken
  • tussen 24 en 30 weken: iedere 3 weken
  • van 30 tot 36 weken: iedere 2 weken
  • vanaf 36 weken: elke week

Als je graag vaker of juist minder vaak komt, kun je dit met ons bespreken.
Voor controles op het avondspreekuur kun je terecht bij onze zusterpraktijken Zuid en Reitdiep.

het intakegesprek
Je maakt kennis met de verloskundige en met onze praktijk. Je hebt van tevoren een vragenlijst ingevuld (die krijg je na aanmelding thuisgestuurd). Samen nemen jullie deze lijst door. De verloskundige informeert naar je gezondheid en wat jouw wensen en verwachtingen zijn. Heb je vragen, noteer ze dan alvast en breng het lijstje mee, dan vergeet je niets!  De verloskundige geeft je na het gesprek twee formulieren mee voor bloedonderzoek. Je ontvangt ook de brochure “Prenatale screening op Downsyndroom” van het RIVM. Lees deze brochure goed door vóór het counselingsgesprek. 

termijnecho en counselingsgesprek
Na de termijnecho vindt het counselingsgesprek plaats. De echoscopiste bespreekt met jou de mogelijkheden voor onderzoek op lichamelijke en drie chromosomale afwijkingen (Syndroom van Down, Patau en Edwards) bij het ongeboren kind. Dit onderzoek noemen we ook wel prenatale screening

hoe verloopt de zwangerschapscontrole?
Bij iedere controle vragen we hoe het met je gaat en of je nog vragen hebt. Vervolgens

  • meten we je bloeddruk 
  • bekijken we hoe je buik groeit 
  • beoordelen we of je kindje goed groeit 
  • luisteren we naar het hartje van je baby (vanaf de derde controle)

Vanaf de 14e week kunnen we naar het hartje van je baby luisteren. Dat doen we met een doptone. Met dit apparaatje kun je de hartslag van je baby versterkt horen. Het is niet schadelijk voor je kindje.